Zelené úřadování – díl III. Odpadové hospodářství

02.09.2018 20:24

Žijeme v době neustálého nárůstu produkce odpadu. Je potřeba počítat s tím, že náklady na jeho likvidaci budou také narůstat a nejlepším způsobem, jak tomu předejít, je minimalizovat jeho vznik. K tomu může přispět individuálně každý z nás, možností je mnoho. Ale pokud již odpad vznikne, je na obci, aby občanům umožnila naložit s ním tak, aby jeho likvidace byla efektivní. Odpovědné a ekonomické nakládání s odpady chceme do budoucna podpořit zavedením motivačního systému pro občany. Plánujeme také zavedení dalších možností, jak odpady separovat.

Bílé kontejnery na textil

V roce 2015 jsme ukončili spolupráci s nespolehlivými a neseriózními provozovateli kontejnerů na textil a nadále spolupracujeme pouze s Adrou. Do celkem 5 bílých kontejnerů lze odkládat textil, obuv i hračky.

Zelené nádoby na oleje a tuky

Před Vánoci 2015 byly v obci z nainstalovány nově zelené popelnice na použité rostlinné oleje a tuky.

Mobilní svoz BRKO

Vždy na podzim a na jaře, probíhá ve dvou termínech mobilní svoz listí a dalšího biologicky rozložitelného odpadu. Chtěli jsme touto cestou pomoci občanům s likvidací tohoto druhu odpadu v období, kdy je ho na zahradách nejvíce. Podrobnosti se můžete dočíst zde. 

Červené kontejnery na elektroodpad

Od roku 2015 lze do červených kontejnerů Asekolu odkládat drobné elektrospotřebiče a baterie.

Zpětný odběr

Na základě spolupráce s Elektrowinem lze na obou sběrných místech v obci – v Janovicích i na Bystrém – od jara 2018 odložit vysloužilé elektrospotřebiče, včetně těch objemných jako jsou lednice či pračky.

Žluté a modré kontejnery s horním výsypem

Zatím poslední a největší změnou v odpadovém hospodářství byla letošní výměna zvonových kontejnerů na plast a papír za ty s horním výsypem, a to na základě dotazníkového šetření mezi občany k analýze odpadového hospodářství, jejíž vypracování jsme iniciovali. Věříme, že toto opatření povede ke zvýšení podílu separace složek komunálního odpadu.  

 

 

Zpět

Kontakt

"Za OŽIVENÍ JANOVIC - sdružení nezávislých kandidátů"
Volební zmocněnkyně: Mgr. Jana Zrzavá

+420 603 327 973

© 2014 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si web zdarma!Webnode