ZELENÉ ÚŘADOVÁNÍ – DÍL I. Energetické úspory v obecních budovách a veřejném osvětlení

21.08.2018 21:00

Jako jeden z našich programových bodů v minulém volebním období jsme si stanovili ekologický provoz obecního úřadu a obecních budov. V praxi to znamenalo především stavební investice do zateplení fasád, popř. výměnu stavebních otvorů a kompletní výměnu všech svítidel veřejného osvětlení. Finančně i časově se vždy jedná o náročné akce, takže ne všechny se podařilo zcela dokončit, ale v každém případě je na co navázat, a proto jsme tento bod opětovně zařadili mezi priority nadcházejícího volebního období.  

Budova MŠ

Projekt zateplení budovy MŠ je připraven k realizaci v příštím roce. V přípravné fázi jsme na něj zajistili částku 56 tis. Kč z dotačního programu Moravskoslezského kraje, na samotnou realizaci pak částku 863 tis. Kč rovněž z prostředků Moravskoslezského kraje a ve spolupráci s externím zpracovatelem žádosti také částku 961 tis. Kč z evropských fondů. 

Budova ZŠ

Určitě nejviditelnější změny jsou patrné na téměř hotovém objektu budovy základní školy v Janovicích. Zateplení fasády, nová okna, dveře a rekuperace představuje celkovou investice přes 18 mil. Kč. Na tomto projektu jsme se podíleli vyhledáním vhodného dotačního programu Moravskoslezského kraje a zpracováním dotační žádosti, na základě které obec získala na realizaci 3 mil. Kč (z celkové dotace 9,5mil. Kč).

Budova pošty a knihovny

Projekt je připraven k realizaci a pokud mu zastupitelstvo dá zelenou z hlediska financování, může být hotovo ještě do konce tohoto roku. Na tento projekt jsme ve spolupráci s externím zpracovatelem žádosti zajistili částku 327 tis. Kč z evropských fondů. 

Budova HZ Janovice

Dílčích opatření snižující energetickou náročnost objektu jste již určitě všimli. Výměna dosluhujících dřevěných vrat za nová samozřejmě není jen otázkou ekologickou, ale i praktickou a estetickou. Na této akci jsme se podíleli vyhledáním vhodného dotačního programu Ministerstva vnitra a zpracováním dotační žádosti, na základě které bylo obci poskytnuto téměř 100 tis. Kč. Na zateplení fasády a stropů jsme ve spolupráci s externím zpracovatelem žádosti zajistili částku 327 tis. Kč z evropských fondů a o realizaci platí totéž, co u objektu pošty.

Budova obecního úřadu

Vůbec nejsložitější oříšek vzhledem ke komplikovaným stavebním a majetkovým okolnostem, kvůli kterým je projekt bohužel stále jen v přípravné fázi. Na zpracování projektové dokumentace jsme zajistili částku 77 tis. Kč z dotačního programu Moravskoslezského kraje.

Budova bývalé školy na Bystrém

Druhý z projektů, které je zatím jen v přípravné fázi. V minulém roce bylo po veřejné diskuzi rozhodnuto o budoucím využití tohoto objektu v režimu provozního/komerčního využití přízemí a 2 bytových jednotek v 1. NP. Na zpracování projektové dokumentace jsme zajistili částku 60 tis. Kč z dotačního programu Moravskoslezského kraje.

Výměna veřejného osvětlení

Investice ve výši 2,2 mil. Kč se zrealizovala v roce 2017. Máme za sebou už také rok testovacího období, ve kterém bylo potvrzeno, že výměna 220 ks svítidel přinese 70 % úspory energie. Na akci jsme ve spolupráci s externím zpracovatelem získali dotaci Ministerstva průmyslu a obchodu ve výši 1,1 mil. Kč.

Zpět

Kontakt

"Za OŽIVENÍ JANOVIC - sdružení nezávislých kandidátů"
Volební zmocněnkyně: Mgr. Jana Zrzavá

+420 603 327 973

© 2014 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si web zdarma!Webnode